27 Nisan 2011 Çarşamba

MARTİNİ...DÜNYANIN EN SEVİLEN İÇKİLERİNDEN BİRİ!

İlk olarak 1862 yılında Martinez ismiyle 4 ölçü tatlı vermut, bir ölçü cin ve kiraz ile süslenmiş bir kokteyl olarak biliniyor. Zamanla Old Tom Gin'in yerini London Dry ve kırmızı vermutun yerini beyaz dry vermut aldı. Ölçüler de eşitlenerek ve zeytin de ilave edilerek Dry Martini doğdu.


Martini, 1911 yılında Newyork'taki Knickerbocker Hotel'in Martini di Arma di Taggia isimli barmeni tarafından, yarıyarıya London cin ve Noilly Prat Vermut'un karıştırmasıyla ve portakal dilimleri ile sunulmuştur.


Martini yapımı:
. 71 gr cin veya vodka
. 14 gr dry vermut
. 1 yeşil zeytin
. portakal veya limon dilimi


Karışım, buz dolu karıştırıcıya (shaker) ya da uzun bir bardağa konur. Ya uzun bir kaşıkla ya da shaker'da sallanarak karıştırılır.
30 saniye çalkalanır.
Karışım soğutulmuş martini bardağına konur.
Zeytin veya limon dilimi ile süslenir. 


Modern martini yapımı:
114 gr. vodka
14 gr dry vermut
14 gr tatlı vermut


Vodka soğutulmuş buz dolu shaker'a konur, çalkalanır.
Soğutulmuş martini bardağına dry ve tatlı vermut konur, çalkalanır ve karışım dökülür. Vermut'un aroması kalmış bardağa vodka konur ve zeytin ilave edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Duygu ve düşüncelerinizi yazarsanız memnun olurum.