23 Temmuz 2012 Pazartesi

Lumiere Kardeşler, Sinema'nın doğuşu ve İlk Film Afişi

Antoine Lumiere, Lyon'da fotoğrafçılık yaparken, fotoğraf malzemesi de üretmeye başlamıştı. Lumiere Kardeşlerin hayali, babalarının, Edison'un ürettiği ilk kişisel sinema olan kinetoskopu (kineteskop'da büyük bir kutunun içinde, bir lambanın ışığında oynayan 35 mm'lik kısa filmleri, seyirci kutunun üstündeki mercekli bir bakaçtan izler.) satın alıp eve getirmesiyle başlar. Louis Lumier, kinetoskopdaki görüntüyü onlarca kez büyüterek bir perdeye yansıtabilmenin yolunu arar. 
 Auguste Lumiere anılarında şöyle der:  Edison’ın kinetoskopu, bizi kalabalık bir salondaki seyircilere, hareket eden insanları, nesneleri bir perde üzerinde, gerçeğe uygun bir biçimde gösterebilme düşüncesine yöneltti. 1894 yılı sonuna doğru bir sabah kardeşimin odasına gittiğimde, bana rahatsızlandığı için gece uyuyamadığını ve düşündüklerimizi gerçekleştirebilecek bir düzenek tasarladığını söyledi. Görüntü içeren film, kenarlarına açılacak deliklere sırayla girecek tırnaklar aracılığıyla, dikiş makinesindeki yönteme benzer bir biçimde yukarıdan aşağıya doğru hareket ettirecekti. Kardeşim bir gecede sinematografı bulmuştu."
          Kaynak:  http://www.broadcasterinfo.net

Lumiere kardeşlerin ilk filmi olan "Sortie des Usines Lumière à Lyon" 
(Lumiere Fabrikası'ndan çıkan işçiler) bir trenin istasyona yaklaşmasını gösterir

Lumiére kardeşler ilk özel sinema sunumlarını  22 Mart 1895 tarihinde; halka açık olan ve 
izleyiciden ücret alınan ilk gösterimlerini ise Paris'te Salon Indian Du Grand Café'de 
28 Aralık 1895 tarihinde gerçekleştirmişlerdir.

Lumiere Kardeşler

İlk Film Afişi

Hiçbir yerde bulamayacağınız film afişlerini aşağıdaki sitede bulabilirsiniz. İstediğiniz ebatta, istediğiniz malzemeye yaptırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Duygu ve düşüncelerinizi yazarsanız memnun olurum.