15 Temmuz 2012 Pazar

DOĞAL VE YARARLI ELMA SİRKESİ YAPIMI

Stresi önleyen, bedeni güçlendiren ve daha birçok yararı bulunan elma sirkesini sizler de  evde yapabilirsiniz. 


Elmaları küçük küçük doğrayın, çekirdeklerini çıkarın, geniş ağızlı ve çok uzun olmayan cam kavanoza koyun. Kaynamış soğutulmuş suyu üzerini kapatacak kadar koyun. Üzerini tülbent ya da kağıt havlu ile lastikle sıkılaştırarak kapatın. Her gün temiz bir tahta kaşıkla bir kez karıştırıp, havalandırmak sirkeleşme sürecini hızlandırır. 


Sirkeleşme için ılık bir ortam tercih edilir ve kavanozlar loş bir yerde saklanır. Sirkeniz dört haftada hazır olacak. Daha sonra sirkenizi tülbentten veya kahve filtresinden süzerek meyve kalıntılarından temizleyin. Hava almayacak şekilde uzun kavanozlara koyun ve serin ve loş bir yerde saklayın. 


Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai özelliklerinin göstergesi olan ve “anne” ismi verilen yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Doğal sirkeler rafine olanlardan daha bulanıktır.


Elma sirkesinin faydaları;


. Her sabah aç karnına, 1 bardak suya iki tatlı kaşığı sirke konarak içilirse, vücudu atıklardan temizler. Zayıflamaya yardımcı olur. İsteyen suya bal da ilave edebilir.


. Kalsiyumun daha verimli kullanılmasını sağlar. Bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar.


. Uzun süreli kullanımı, eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir.


.Yüksek tansiyonu  ve kolestorülü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.


. Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu temizler.


. Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında ve bronşitte içilebilir.


. İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, uyku bozukluklarında ve kulak çınlamasında yarar sağlar.


. Yıkanırken saçı durularken son suda sirke kullanılırsa, kepeği önler ve saçı pırıl pırıl yapar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Duygu ve düşüncelerinizi yazarsanız memnun olurum.