10 Mart 2014 Pazartesi

Tekila Nasıl Yapılır?




Tekila Meksika içkisidir. Yüzyıllar önce Aztekler Agave bitkisini mayalıyarak Pulke isminde hafif bir içki yaptılar. İspanyollar bu topraklara geldiğinde bu sürece damıtmayı da eklediler ve çok kuvvetli bir içki olan Tekila doğdu. 

Mavi Agave bitkisi olgunlaşınca (7 yıl) yaprakları dev gövdesinden ayrılır, parçalanır, Pina adı verilen büyük beyaz yuvarlak gövde, taş fırında pişerken (79 saat) içindeki nişasta şekere dönüşür, yumuşar ve rengi beyazdan kırmızımsı bir kahverengiye dönüşür. Sonra pişen gövdeler öğütücüye gider ve orada uzun ince liflere dönüşür. Lifler taşınarak Tahona adı verilen yuvarlak bir taşın üzerine serilir.  İki saatte lifler ezilir ve Agave suyu çıkarılır.  Suyu çıkmış bulamacı büyük kazanlara koyarlar ve mayayı eklerler. 72 saat sonunda burada şeker alkole dönüşür. Alkol oranı %5'e ulaşır. Mayalanmış lapa karışımı bakır damıtıcılara aktarırlar.  Bakır kazanların içinde alkol kaynatılır ve buharlaşma sonucu sıvı daha yoğun bir hale gelir. Buna damıtılma deniyor. İki damıtmadan sonra Tekila'yı elde edilmiş oluyor. Alkol oranı %55'e çıkıyor. Bulamacın suyunu çıkardıktan sonra çelik kazanlara aktarıyorlar. Arıtılmış su ekleyip alkol seviyesini '40 seviyesine çekiyorlar. Tekila içmiye hazır hale geliyor. Başaşağı duran şişeleri döner bir düzenekle dolduruyorlar.  Hafifçe çalkalıyorlar.  Kaliteli tekilanın üzerinde %100 Agave yazmalıdır. Tekila'da diğer içkiler gibi yıllandıkça tatlanır. Daha karışık bir içki yapmak için tekilayı meşe fıçılarda yıllandırıyorlar. Ahşabi bir tat ve hafif bir sarı renk kazanıyor. 

Tekila hemen şişelenirse Blanco, eğer 2 aydan 1 yıla kadar bekletilmiş bir tekilaysa Reposado (bekletilmiş), eğer bu süreden daha fazla bekletilmiş ise Añejo (yıllanmış) adını alır. Ne kadar bekletilmiş olursa fiyatı o kadar pahalı olacaktır.

Tekila'nın içinde kurt olduğu efsanesine gelince; “Mezcal, yine mavi Agave bitkisi kullanılarak ama farklı bitkilerin de eklenmesiyle yapılan ve içinde kimi zaman (her zaman değil!) kurtçuk bulunabilen, tekiladan farklı bir içkidir.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Duygu ve düşüncelerinizi yazarsanız memnun olurum.