6 Aralık 2012 Perşembe

Rezene'nin Faydaları ve Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır?



Rezene kurak iklimi seven bir bitkidir. Kayalıklarda yetişen bu bitki sarı renkte 
çiçekler açar, kokulu ve otsu bir bitkidir. Tohumları yağ ve protein bakımından oldukça zengindir. Meyvesi , tohumları ve kökü kullanılır.

Rezene Çayı'nın Faydaları
. Yeni anne ve babalar, bebeğin sık sık ağlaması karşısında ne yapacaklarını şaşırırlar.
   Rezene çayı yeni doğmuş bebeklerde oluşan sancılar için tedavi edici etkiye sahiptir. 

 . Rezene çayı aynı zamanda kas gevşetici, spazm önleyici, mide ve bağırsak    hazımsızlıklarında kesin bir çözüm oluyor. Karın ve mide ağrılarında ilaç kullanmak yerine rezene çayı ile bu ağrılardan kurtulabilirsiniz. 

. Kadınlar her ay adet öncesi ağrılardan şikayet eder. Bu çay, adet öncesi sancı ve kramplarda oldukça etkilidir. Rezene çayının emziren kadınlarda süt arttırma, menopoz sancılarını giderme ve cinsel gücü arttırma gibi faydaları vardır.

. Göz sağlığı açısından faydalı bir çaydır. Göz kapağı iltihabı, arpacık gibi göz rahatsızlıklarında rezene çayından iki üç damla damlatılması yeterli olmaktadır.

. Rezenenin tohum ve kökleri,  karaciğer, dalak ve safra yollarını açar. Gut ağrılarını ve irritabl kolik ve krampları azaltır. Nefes darlığını giderir. Yüksek tansiyona iyi gelir. 

. Kökleri, kanı temizler, karaciğer tıkanıklarını ve idrar yollarını açar, taş ağrılarını azaltır. Yaprak ve kökleri yılan sokmasına iyi gelir ve mantar zehirini nötralize eder.

. Rezene çayı iştah kesici özelliği sayesinde zayıflatan çaylar arasında yerini alıyor. 
Günde 4 çay bardağı sabah iki akşam iki olmak üzere içilirse  1 ayda 4 kilo verebilirsiniz. Vücudu toksinlerden arındırarak doğal bir detoks etkisi yaratır.

. İyi bir idrar söktürücü olması nedeniyle vücutta biriken fazla su ve ödemin atılmasını sağlıyor. Solunum yolları enfeksiyonlarında rezene çayı iyi bir balgam söktürücü etkiye sahiptir. Rezene çayının ateş düşürücü özelliği vardır. Çocuklarda üşütmeye bağlı ateşlerde rahatça tüketilebilir.

Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır?
 Bir fincan kaynar suya bir çay kaşığı rezene atılıp 10-15 dakika demlemeye bırakılır. Rezenenin yaprakları ve tohumunun kaynatılmasıyla elde edilen buhar, cildi temizler ve yüzdeki gözenekleri açar. Meyvesi, tohumları ve kökü kullanılır. Ayrıca rezeneden baharatta elde edilir. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Duygu ve düşüncelerinizi yazarsanız memnun olurum.